Fredag flød musikken ud i Grenaas gader, da den ottende udgave af Gademusiker Festivalen løb af stablen på samme velkendte måde fra før coroanpandemiens indtog.

Klokken 16 en grå, regnvåd fredag i Grenaas bymidte begyndte de første toner til Gademusiker Festivalen at flyde ud over gader og stræder. Echo Me - med det borgerlige navn Jesper Braae Madsen - var en af de første gademusikanter til at åbne ballet.

 Under en parasol i silende regn indtog han Lokalavisens scene for enden af Storegade og lod sine skrøbelige, melankolske sange - perfekt til vejret - sejle ud over en beskeden skare.

Undervejs i koncerten stilnede regnen af, og det var næsten tørvejr, da han bevægede sig videre til næste scene oppe ved Torvet. Vejret påvirkede dog ikke den erfarne gademusiker.

Det aarhusianske bookingselskab UncoverMusic, der formidler koncerter for både etablerede og knap så etablerede, originale musikere, fik Jesper Braae Madsen i kontakt med Gademusiker Festivalen, og han glæder sig over at være en del af den.

»Det er fedt, at det kan trække nogle folk ud, og at der er lidt for en hver smag over hele midtbyen,« siger han.

Singer-songwriteren spiller indie-pop og debuterede for ti år siden. I år er første år på Gademusiker Festivalen, og indtrykket er godt.

»Nu fik jeg lidt en våd entré uden mennesker, men her (på Torvet, red.) kan jeg mærke, der er stor opbakning til festivalen og musikken. Der er jo ikke en eneste ledig stol,« siger han og ser sig omkring.

Det nedbarberede setup, som Gademusiker Festivalen præsenterer - en kunstner og en scene, that’s it - passer både Jesper Braae Madsen og Echo Me’s musik godt.

»Mine sange er alle skrevet på en akustisk guitar, og det nedbarberede udtryk har jeg leget en del med på det seneste. Alt det, man lægger oven på et nummer, er for at blæse det op til radio eller plade, og det kan godt blive lidt forstyrrende, synes jeg. Også som musiknyder selv. Jeg nyder selv klart Bob Dylan og Neil Young, hvor det bare er dem og en guitar,« siger Jesper Braae Madsen, inden han begynder at stille op til den næste i rækken af koncerter under Gademusiker Festivalen.

Det er fedt, at det kan trække nogle folk ud, og at der er lidt for en hver smag over hele midtbyen.

Jesper Braae Madsen/Echo Me, optrædende på Gademusiker Festival
 
Thomas Max Laegaard er født i Pindstrup, men bor i Fredericia. Han er rejst til Grenaa for at forskønne midtbyen med street-art under festivalen. Foto: Søren Brunsgaard Ladefoged.

Mr. Per The Rhythm

Slår man et smut ned fra Torvet ad Mogensgade ændrer festen karakter - men ikke tempo. Unge, børn og barnlige sjæle boltrer sig på Hal 22’s opstillede skateboard-faciliteter, mens der i et nærliggende lydtelt spiller skolebands for fuld udblæsning.

Mr. Per The Rhythm kalder et af de bands sig og består blandt andre af Per Østergaard Nielsen og Rasmus Matthiesen-Juhl fra 2. g på Grenaa Gymnasiums musiklinje. De har lige underholdt de tillyttende med egne udgaver af Crowded Houses ’Don’t Dream It’s Over’, John Mayers ’Daugthers’ og ’Layla’ fra Eric Clapton.

»Det var fantastisk!« er den umiddelbare reaktion fra trommemand og rytmeholder Rasmus Matthiesen-Juhl, og med-guitarist Per Østergaard Nielsen er enig. Han har tidligere spillet på festivalen med ungdomsklubben, men det er Mr. Per The Rhythms debut på Gademusiker Festivaldn, fortæller han.

Rasmus Matthiesen-Juhl har dog i flere år været at finde i bymidten til festivalen som gæst.

»Det er fedt, når når der kommer noget musik til Grenaa,« siger han.

De unge musikere er ret så begejstrede over lokalpressens interesse.

»Nu kommer vores fame,« griner Rasmus Matthiesen-Juhl.

»Så ringer Sony (pladeselskab, red.) snart,« supplerer Per Østergaard Nielsen.

»Vi må hellere få fat i Kandis - det kunne jo være, de skulle bruge noget opvarmning i Tirstrup (hvor Kandis spiller til oktober, red.),« griner gymnasiegutterne.

Handel og vandel

Som Grenaa Kirkes lille viser kryber mod tallet otte, er regnen forduftet, og aftensolen brudt frem flere steder. Foran den store scene ved foden af kirken er der sort af mennesker efterhånden.

Nikolaj Bek (t.h.) fra Restaurant Mundgodt servicerede sultne festivalgæster for at støtte op om det, han kalder »et godt initiativ«. Foto: Søren Brunsgaard Ladefoged.

Ved siden af står flere madboder i festivalens street food-afdeling klar til at stille den lille lækkersult, og i en af boderne finder man Nikolaj Bek - indehaver af Restaurant Mundgodt og kendt fra TV 2’s ’Årgang 20’. Han serverer luksus »hottere« til de sultne festivalgæster.

»Vi er her i dag for at støtte op om et fedt initiativ i Grenaa. Den her festival kan samle unge og gamle grenaagensere,« siger Nikolaj Bek.

For ham er festivalen er et udtryk for en samhørighed i byen, der ikke altid fremhæves nok.

»Ved et arrangement som det her ser vi Grenaas sammenhold. Jeg synes desværre ofte, at Grenaa taler sig selv ned. Det er ærgerligt, for Grenaa kan så meget,« siger restaurantejeren og tager næste mand i køen.

Rundt om i Grenaas gader ser man festivalens ”turnerende” gademusikere slæbe rundt med deres tunge, omend beskedne udstyr. Men de er langt fra ene om at vandre rundt fra sted til sted.

De handlende denne fredag er også på benene, og gule tilbudsskilte præger ligesom de musikalske toner en hel del af bymidten.

Vi er her i dag for at støtte op om et fedt initiativ i Grenaa. Den her festival kan samle unge og gamle grenaagensere.

Nikolaj Bek, Restaurant Mundgodt

I Sport24 på Lillegade forklarer indehaver Jette Sejersen, at de gode tilbud er stillet frem i dagens anledning. Forretningen er medlem af Handel Grenaa, der medarrangerer festivalen, og butikkerne mærker også, at der er godt, gedigen gang i Grenaas gader.

»For os er det et must at være med i Grenaa Handel, ellers var her jo dødt. Og det er godt, der sker noget; at der er liv, og der trækkes folk til byen. Der har i dag været rigtig god respons fra kunderne, og folk går og hygger sig,« siger hun.

Aftenens Gademusiker Festival er noget ganske særligt kontra de andre by night-arrangementer, hvor forretningerne har længe åbent.

»Det er noget andet end en masse unge, der løber fulde rundt. Det er et lidt mere voksent publikum, og her er liv og glade dage, men på den gode måde,« siger butiksindehaveren.

»Skal vi se Mathilde Falch?«

Ved et af de opstillede langborde foran den store scene sidder Anette Kjeldsen og tre veninder. De indfandt sig først på festivalen efter fyraften, men stemningen er høj. Alle bor de i Grenaa, men er debutanter til festivalen. Aftenens hovednavn, Mathilde Falch, gjorde udslaget.

»Jeg skrev til jer, om I ville med ned og se Mathilde Falch,« siger Anette Kjeldsen ud til veninderne. De var ikke svære at overtale.

Anette Kjeldsen (bagest t.h.) har inviteret veninderne med til festival og til Mathilde Falch-koncert. Foto: Søren Brunsgaard Ladefoged.

»Så tog vi en tøsetur. Vi er generelt ret gode til at hygge os. Og her er helt vildt hyggeligt og god stemning,« siger Anette Kjeldsen, og rundt om bordet gives hun ret.

Til tonerne af ’Når du er her’ fra 2014’s ’Bag Mine Øjenlåg’ går aftenens sidste act - længeventede Mathilde Falch og band - på scenen og runder årets Gademusiker Festival af, mens mørket sænker sig over Grenaa og Gademusiker Festivalen.