Grenaa Gademusiker Festival rundes af med hovednavnet på den store scene på Torvet. Graffitikunst i byen med Kølig Kaj.
Hovednavn ved Grenaa Gademusikerfestival fredag 19. august er sangeren Mathilde Falch.
Gademusikernes optræden på de små scener i byens centrum sluttes af med en koncert på den store scene, der bygges op på Torvet lige syd for kirken. Koncertens hovednavn bliver Mathilde Falch, der måske nok snart er træt af at blive mindet om, at hun er datter af Michael Falch, men det er jo en kendsgerning. Far Michael dukker op i Grenaa en uges tid senere, når han med sit band Malurt og Magtens Korridorer giver koncert i Anlægget..
Meget aktiv på scenen
Mathilde Falch er en af vores mest aktive livemusikere. Hun pladedebuterer i 2009 med singlen ’Måske om 5 år’. Samme år var hun med i ’Livvagterne’ på tv, hvor hun blandt andet sang ’Solen er så rød, mor’. Året efter tog hun den første længere turne med eget band og et par år efter kom hendes første album ud, ’Lad mig gå fri’.
Det er ikke kun som sangskriver og musiker, at Mathilde Falch er kendt. Mange har hørt og set hende ved arrangementer, der har haft fokus på psykisk sårbarhed. Hun er ambassadør for Landsforeningen SIND. Hun har turneret med foredrag, hvor hun spiller og fortæller om sine erfaringer med psykisk sårbarhed.
Da hun var 25 indså hun nødvendigheden af at skifte kurs. Sangteksterne og musikken hjalp hende på vejen ud af mørket og gav hende mod på det gode liv. Hendes seneste anmelderroste album er ’Som børn på ny’, der kom i 2019.
Mathilde Falch er blevet et kendt ansigt, efter hun deltog i Toppen Af Poppen i 2021.
Lovlig graffiti
I Kolind har de en væg ved Kraftværket ud mod letbanen, hvor dem, der dyrker graffitikunsten, rigtigt kan boltre sig. Det kan man læse på graffitimalernes hjemmeside, der ikke uventet hedder Spraydaasen.dk. Rundt om i landet findes der 30 steder, hvor det er lovligt at lave graffiti.
En helt lovlig graffiti-aktion kan opleves i Grenaa, når Gademusikernes Festival sørger for musik i gaderne fredag 19. august. Til lejligheden bliver der sat vægge op, så alt skulle være klart, når den lokale Kim Fredell går i gang, sammen med vennerne Yann Hansen fra København og Kølig Kaj fra Fredericia – som egentlig kommer fra Pindstrup, og som også hedder Thomas Lægaard – og som nogen vil huske som ’ham rapperen, der vandt Dansk Melodi Grand Prix engang’. Faktisk i 1997 med sangen ”Stemmen i mit liv”.
Blomstrede op i USA
Det var i 70erne, at graffitien blomstrede op i USA. I ly af mørket anbragte unge med hættetrøjer deres piecies og tags på bygningen og især togvogne var populære og ulovlige mål for kunstudfoldelsen. Et tiår senere var det danskerne, der skulle vænne sig til de overmalede togvogne og tags på toppen af høje bygningen. Man kunne stå og undre sig over, hvordan det var lykkedes nogen at komme op til den øverste kant på en gavl og spraye ”Hvad drikker Møller?” DSB brugte i de år mange penge på at rense deres togvogne.
Men at male eller ridse i murværk er urmenneskeligt. Hulemalerierne i stenalderen var grafitti. Vikingerne malede runer i en tyrkisk moske. Den unge ridser sin elskedes navn i et træ. Vi vil gerne vise, hvor vi har været og kaste et magisk lys over det. Russiske soldater lavede grafitti på bygninger i Berlin, de havde erobret fra nazizterne. De amerikanske soldater gjorde det samme. ’Kilroy var her* var deres hilsen.
Når Kim Fredell, Yann Hansen og Kølig Kaj fra Fredericia kommer til Grenaa med deres spraydåser, så kan man se, hvad det går ud på.